Kuunteletko?

”Jakson loppupuolella sinua painaneet ongelmat alkavat ratketa yksi kerrallaan. Vaikka jakson alussa et sitä olisi uskonut, saat vuodattaa vaihteeksi myös onnenkyyneleitä.”

Ylläoleva olisi hyvin voinut olla horoskooppini missä tahansa lehdessä nyt lähiaikoina. Sen lisäksi että rakkauselämä on nyt kondiksessa, alkavat myöskin kuopusta koskevat ongelmat ratketa. Soitin nimittäin poliklinikalle, josta ei kutsua kuulunut, vaikka sitä kuinka hartaasti vartoi.

Selvisi, ettei sinne mitään lähetettä ole ikinä laitettukaan, vaan terveyskeskuslääkäri olikin lähettänyt pelkän konsultointipyynnön. Konsultointipyyntöön oli vastattu heti seuraavana päivänä,  ja pyysin puhelimessa ollutta hoitajaa kertomaan mitähän siihen mahdollisesti oli sitten vastattu. Tällöin hoitaja pyysi odottamaan hetken, ja muutaman minuutin hiustenraastannan jälkeen palasi linjoille, ja ilmoitti ettei saa kertoa. Pyynnön laittaneen lääkärin olisi pitänyt ilmoittaa meille, mitä erikoislääkäri vastasi, lasta näkemättä tottakai.

Lienee tarpeetonta ilmoittaa, ettei meihin ole otettu mitään yhteyttä mistään, sille olinhan siinä autuaassa luulossa, että olemme jonossa erikoislääkärin konkreettisesti tutkittaviksi. Yritin heti soittaa kyseiselle lääkärille, ja sain soittoajan – heti maanantaiksi. Tässä on siis pitkä viikonloppu aikaa hioa sanankäänteitä, joilla tekisi kyllä mieli sivaltaa aika lailla.

Hommassa alkaa olla niin paljon epäselvyyksiä, että taitaa olla aihetta vähän kirjelmöidä lääkärin esimiehillekin. Ei ole pitkä aika siitä, kun taas uutisoitiin siitä miten huonosti koulutetut alemman sosiaaliluokan edustajat kuolevat syöpiinsä paljon todennäköisemmin kuin korkeasti koulutetut. Onkohan vastaavaa tutkimusta tehty syöpäsairaista lapsista?

Advertisement

12 responses to “Kuunteletko?

 • Justiina

  Syöpäsairaiden lasten hoito Suomessa on Huipputasoa ihan maailmanlaajuisestikin mitattuna, joten ole huoleti.

 • 3xikuisuus

  No niin on varmasti aikuistenkin, mutta silti koulutustausta ja varallisuus korreloivat kuolleisuuden kanssa.

 • Justiina

  Lasten koulutustaso on yleensä melko samanlainen ikäluokan sisällä. 😉

  Ehkäpä koulutustaustalla ja varallisuudella on jotain tekemistä sen kanssa, kuinka terveellisesti potilas on elänyt ennen sairastumistaan. Hyvä peruskunto edistää parantumista.

 • 3xikuisuus

  Terveyttä edistää suuresti myös se, jos epäilyttävät, kasvavat kyhmyt tutkitaan.

 • Celia

  ”Lasten koulutustaso on yleensä melko samanlainen ikäluokan sisällä. ;-)”

  Äääh – tietenkin lasten koulutustaso on samanlainen kaikilla peruskoululaisilla, mutta lasten vanhempien koulutustaso ja sosiaalinen asema vaihtelee ja tämä varmaasti näkyisi tutkimustuloksia, mikäli joskus tuollaisia tutkimuksia tehtäisiin.

  Ja on muuten erinomaisen hullua ruveta käskemään huolestunutta lapsen äitiä olemaan murehtimatta lapsensa puolesta, koska tilastojen mukaan Suomessa saa hyvää syöpähoitoa.

  Kukas viisas se muuten totesikaan, että ”valhe, emävalhe, tilasto”?

  Pidän peukkuja nuorimmaisen puolesta.

 • irkku

  Pakko kompata ikuisuutta, kyllähän hoidon laatu korreloi ihan suoraan siihen mikä asiakkaan (potilaan) varallisuustaso on. Vain aniharvoin olen kuullut kuinka se persaukinen tahvo on päässyt julkisella puolella todella nopeasti jatkotutkimuksiin ja sitäkin useammin olen kuullut kuinka se joko a. itse varakas tai b. hyvämaineiseen oletettavasti varakkaaseen sairaskassaan kuuluva asiakas on päässyt ja saanut nopeasti hoitoa.
  Ja silti olen valmis myötäilemään justiinaakin sen verran että monesti, siis monesti, ei aina, lapsipotilas on päässyt suhtnopeasti ja suhtkivuttomasti hoidettavaksi julkisella puolella. Ei silti aina mutta suht usein. Ja lohduttaahan sekin sitä persaukista tahvoa joka itse saattaa kärvistellä hoito- tai ehkä peräti kokeiden tulosjonossa vuosia.

  Että sillälailla. Toivottavasti maanantaina selviää. Nopeasti. Asia jos toinenkin. Pidän varoiksi myös isovarpaat pystyssä! Ole ärhäkkä jos muu ei auta, ja jos ei sekään niin pure!

 • irkku

  Ái, muistinhan muuten mainita että junnu tippui nyt julkisen puolen hoidosta silmäongelmiensa osalta pois? Ts jatkossa kontrollit optikko / yksityisen puolen silmälääkäri. Mitäpä luulette, olisiko työelämävalmennusrahaa nauttivalla äidillä varaa käyttää lasta yksityisellä silmälääkärillä?
  No, voin kertoa että revin sen rahan jostain, ihan sama mistä. Mutta ei, tyytyväinen en ole. Se, että yliopistollinen sairaala eli julkinen hoitotaho tutkii lapsen silmät KUNNOLLA vaivaisen polimaksun hinnalla on ollut ideaalitilanne ja erittäin hyvä juttu. Vaikeaa edes kuvitella että yksikään optikko pystyisi samaan, johan yliopistollisessa sairaalassa on lasten silmäjuttujen ongelmantutkimisvälineet ihan toista luokkaa kuin optikoilla. Yksityinen silmälääkäri siis jatkossa. Huoh.

 • Justiina

  En kommenttiani syöpälasten hoidosta laittanut tilastojen valossa vaan kokemuksen. Oletteko te käyneet katsomassa arkea lasten syöpäosastolla ?

  yt. ”syöpälapsen äiti”

  • 3xikuisuus

   En minäkään laittanut kirjoitustani tilastojen valossa, vaan kokemuksen. Ja se kokemus on, että tutkimuksiin on hyvin vaikea päästä käsittämättömän sähläilyn takia.

 • Zepa

  Tuo sähläys nostaa kyl karvat pystyyn. Hyi mitä porukkaa! Eikö vähimmäisvaatimus palkkaa saavalla ihmisellä – lääkärilläkin – olis, että tekisi työnsä??

 • kolmenmami

  Ensin pyydä ko. teksti itsellesi-> siinä selviää mitä lääkäri on sanellut: oliko se pelkkä konsultointipyyntö vai varataan aika! Siten sulla on mustaa valkoisella ja voit jatkaa esim. potilasasiamiehen pakeille.
  Ja jatkossa pyydät KAIKKI tekstit kotiin, kun olette jossain käyneet…
  nm.osastonsihteeri 😉

 • Nöpöstiina

  Joskus tuntuu että (asiallisen)hoidon saaminen on kiinni hoitohenkilökunnan keskinäisistä suhteista ja/tai hoitohenkilökunnan henkilökohtaisista ihmissuhteista. Kokemusta on tosin vain normaalin perheen (heh heh) normaaleista vaivoista, mutta silti. Myös kaupungin sisällä asuinalueiden välillä on eroa.
  Niin tai näin, lapsen tuska ja äidin hätä on kamala, huolen määrää ei voi mitata. Mutta eiköhän totuus ole, että jos rahaa on hiukan enemmän kuin miinukselle menevä summa kuukausittain, resurssit toimia ovat paremmat. Ja onnellisia olkoot ne/me, jotka saamme/olemme saaneet kunnon hoitoa ja ystävällistä kohtelua.
  Iso voimahali Ikuisuudelle ja uskoa siihen että ihmeitä tapahtuu 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: