Lumikki ja 1700 kääpiötä

Jotenkin muistelin että veronpalautusta olisi tullut enemmän. Tuli vähemmän. Ostin silti lumikolan, postilaatikon ja esikoiselle kengät. Ooh, pakko kertoa kasvatuksellinen tilanne siltä reissulta.

Esikoinen, 14-vuotias tyttö, omaa kengänkoon 42-43 sekä vaativan maun. Vaativalla en tarkoita kallista, vaan kengän täytyy olla juuri oikeanlainen – eikä lapsi osaa oikein kuvata, että millainen. Se tarkoittaa siis pitkiä ja tuskallisia kengänostoreissuja, kymmeniä turhaan sovitettuja pareja, hikeä, kyyneleitä ja välillä vertakin.

Tällä kerralla esikoinen turhautui jo ensimmäisessä kaupassa, ja puuskahti ettei hänelle löydy tästä vitun kaupasta mitään. Tottakai karvani nousivat pystyyn ja olin jo alkamassa nalkuttaa kiroilusta, kun kokeilinkin toista tapaa. Kysyin ystävällisesti että mihin vitun kauppaan hän haluaisi sitten seuraavaksi mennä? Mennäänkö vitun K-Kenkään vai vitun DinSkohon vai käydään vitun Cittarissa ensin? Esikoinen meni niin hämilleen että oli aika siivosti koko loppureissun ajan, ja minä taputin mentaalisesti itseäni olalle onnistuneesta kasvatuskokemuksesta. Oikeasti en olisi voinut sitä tehdä, sillä eilen tuli niin paljon lunta että koko pihatien auraaminen yhdellä kuppaisella lumentyöntimellä sai käsivarren ja selän niin maitohapoille ettei tosikaan.

Arvatkaa muuten lämmitinkö saunan päästäkseni hautomaan kipeää itseäni? Tottakai. No arvatkaa oliko esikoinen käynyt aamulla niin pitkässä suihkussa, että lämmin vesi oli loppunut kokonaan? No, tottakai.

Nyt sitten selvisi sekin että lämminvesisäiliö lämmittää veden yöllä, joka on tottakai fantsua ja energiaystävällistä – mutta ai että ahisti silloin illalla, kun olin hikinen ja särrkyinen ja pohdin mielessäni kaikkia niitä ongelmia mitä vesien sisääntulo pari viikkoa sitten mukanaan toi – ja jouduin jääkylmään suihkuun.

Välillä tuntuu että talosta kyllä tulee oiva koti, kunhan sadevesikaivo laitetaan kuntoon ja remontoidaan alhaalta makuuhuone entistä ehommaksi ja kylppärikin tyylikkääksi. Välillä tuntuu että paskan myivät ja äkkiä takaisin kerrostaloon. Meillä saattaisi olla perustekin kaupan purulle, sillä meille myytiin vuonna 2001 valmistunut talo, ja sieltä täältä papereista on selvinnyt että talon rakentaminen on aloitettu vuonna 1991. Runko ja salaojat eivät siis ole kymmenen vuotta, vaan kaksikymmentä vuotta vanhoja! Ikävä kyllä käytännössä kaupan purku on huonoin mahdollinen vaihtoehto, sillä myyjällä ei ole enää rahoja tallessa, vaan koko shitti menisi perintään, josta saisimme ehkä 100e/kk. Urkh. Nyt sitten onkin vähän auki että maksaako myyjä sadevesikaivon kunnostuksen ja remontit, vai haemmeko oikeusteitse alennusta kauppahintaan – ja kuinka paljon. Remonttien verran? Kipurahoilla lisättynä? Ja myydäänkö tämä kakka sitten seuraavan riesoiksi vai jäädäänkö asumaan samalle kylälle arvatenkin ikuisesti vihaisen myyjän kanssa?

Ei tämä ihan mennyt kuten Strömsössä.

Advertisement

One response to “Lumikki ja 1700 kääpiötä

  • Celia

    Petollista toimintaahan tuollainen on, kun ilmoittaa pelkän talon valmistumisvuoden, kun oleellinen tieto olisi myös, milloin rakennusprojekti on alkanut.

    Kannattaa yrittää kuitenkin sopimusteitse ensin saada hyvitystä. Se saattaa olla helpoin ja halvin etenemistapa, ellei sitten toinen osapuoli ole ihan täysi kusipää. Jos oikeuteen menee, siitä hyötyvät ainoastaan asianajajat.

    Kotivakuutuksessa saattaa olla myös oikeusturvavakuutus, jota voi hyödyntää tällaisissa tilanteissa. Sen avulla voisi saada avuksi asianajajan laatimaan vedenpitävän sopimuksen, sellaisen, että entinen omistaja joutuisi korvaamaan vahingonkorvausten lisäksi myös teidän kulunne, perusteena salattu rakennusvirhe. Myös kaupanvälittäjä on vastuussa (ja mahdollisesti myös korvausvelvollinen, mikäli hän on salannut kaupanteon yhteydessä oleellisia tietoja ostajilta, eli teiltä. Tämä kannattaa myös muistaa.

    Ihan maallikkona vain kerron asioita omasta kokemusmaailmastani. Toki jokainen tapaus on yksilöllinen. Joku hyvä lakimies voisi tietää paremmin asianlaidan. Myös kunnan rakennusvirastossa kannattaa käydä tarkistamassa, mitä tietoja siellä on talonrakennusprosessista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: