Toinen valmiina

Nyt on pakko avautua, kun harmittaa niin kehveleesti.

Asumme siis landella, maalla, skutsissa, haja-asutusalueella, vodevö. Meillä on yksi tonttinaapuri, ja sielläkin on enemmän hevosia kuin ihmisiä. Meille ajetaan kaksi kilometriä metsätietä, jonka varrella ei ole ainuttakaan taloa, ei katuvaloja, ei päällystettä, ei kuulkaa mitään muuta kuin sitä metsää. Vahvasti epäilen olisinko valinnut nimenomaan tätä taloa asuinpaikakseni, ellei paikallisen alakoulun rehtori olisi luvannut että lapset saavat koulukyydin. Alakoulululaisilla, joihin kuopuskin jo lukeutuu, on koulumatkaa hieman alle kolme kilometriä, yläkoululaisella taas yli 20km.

Nyt alamme, ystäväseni, lähestyä ongelman ydintä. Lakihan vaatii järjestämään koulukyydin vain viisi kilometriä ylittäville matkoille tai vaarallisiksi katsotuille teille. Tyrmistykseni oli aikamoinen kun selvisi, että rehtorin lupaama koulukyyti tarkoittaakin vain vaaralliseksi katsottua tieosuutta, jota on siis viimeiset 900 metriä tuolla kylän puolella.

Taksi siis noutaa lapset kylän puolelta tienhaarasta – mikäli ovat osanneet ajastaa kahden kilometrin kävelynsä niin, että ehtivät taksiin. Sanonko vielä uudestaan että täällä ei ole minkäänlaista katuvalaistusta, ei edes katua, saamari? Eikä yhtään taloa matkan varrella, jonka ikkunoista voisi kuvitella vähän valoa kajastavan. Lisätään nyt vielä sekin että tie on sekä mäkinen ja mutkainen, ja ainoa syy miksei sekin saa vaarallisen tien statusta kylätien tavoin, on liikennemäärä, joka on talvisin kuulema alle määrätyn rajan. Keväisin ja syksyisin se kyllä ylittyy, kiitos tien päässä majailevien mökkiläisten, mutta se ei kunnassa paljoa kiinnosta. Itseasiassa minulle tehtiin harvinaisen selväksi että tässä asiassa ei tartte enää soitella, päätökset on tehty ja niissähän ei lapsia tai niidenvanhempia kuunnella, piste. Esitykselleni pyöräkatoksesta tien päähän taksin hakupaikalle naurettiin ihan avoimesti, notta turha yrittää, ei tule tapahtumaan, lapset saavat jättää pyöränsä ojaan tai kävellä.

Vielä yksi kiemura tässä on. Kyydin tästä talolta saa myös jos koulu alkaa jo kahdeksalta. Meidän perheessä se tarkoittaa sitä, että kahdeksasluokkalainen urheilija haetaan täältä asti kolme kertaa viikossa, kolmasluokkalainen kaksi kertaa viikossa, ja tämä pienen pieni ekaluokkalainen, joka pelkää ahmoja, murhaajia ja yläkoululaisia, haetaan kerran viikossa.

Pidetään asia simppelinä ja jätetään pois kaikki muut kiemurat, joita tässä on kosolti. Sen vaan sanon, että nämä ajoaikataulut on selkeästi suunniteltu ihan päin mäntyä, ja perheiden on vaan taivuttava niihin sen sijaan, että ajoaikatalut laadittaisiin lasten ja perheiden tosiasiat huomioon ottaen. Kele.

Advertisement

9 responses to “Toinen valmiina

 • Riina

  Minun sukulaislapseni koti on suunnilleen samanlaisen tien päässä kunnassa, jossa on paljon susia. Koulukyytiä varten piti pimeää, päällystämätöntä metsätietä teputtaa pari kilometriä. Koska lapsi ei uskaltanut, haettiin psykiatrilta lausunto, että lapsella on pimeän pelko ja sen vuoksi häntä ei voi pakottaa kulkemaan pimeän aikaan metsässä. Kyseinen lausunto teki lapsesta sillä tavalla sairaan, että koulukyyti kotipihasta asti oli pakko myöntää lukuunottamatta kevätlukukauden loppua, jolloin aamuisin oli jo tarpeeksi aikaisin valoisaa.

 • Celia

  Eihän tuo nyt vetele, tuo, mitä rehtori tekee lapsesi koulukyydeille, ensin lupailee koulutaksia, sitten peruuttaa ja jyvittää vaarallisiin ja vaarattomiin osuuksiin. Kyllähän koulukyyti pitää järjestää kotiovelta koulun pihalle, mikäli matkaan kuuluu vaarallisia tieosuuksia.

  Jos jyviteltäisiin, niin sittenhän Suomi olisi pullollaan kouluaisia, jotka kulkisivat esimerkiksi niin, että ensin kävellen, sitten taksilla puoli kilometriä sitä vaarallisinta osuutta ja kun tie taas olisi turvallinen, taksisetä tiputtaisi lapsukaiset taapertelemaan loppumatkan omin neninensä. Ei tosiaankaan tehdä noin.

  Valita asiasta kuntaan. Pistä vaikka iso rähinä päälle, ellei mikään muu auta. Luulisi, että ennakkotapauksiakin löytyisi näistä tapauksista, jos joku osaisi tonkia päätöksiä tarpeeksi innokkaasti. Ja jos ei ole, rupea sinä lapsesi kanssa ennakkotapaukseksi. Tsemppiä.

 • Celia

  Niin ja on kunnansedilläkin omat pomonsa. Valita niille, elleivät sedät rupea käyttäytymään asiallisemmin.

 • Mia

  Useissa kunnissa tuo 5 km raja koskee vain ja ainoastaan 3-luokkalaisia ja sitä vanhempia lapsia. Ja kannattaa pyytää lausuntoa kyydityksen tarpeesta esim. koulupsykologilta.

 • Zepa

  Nimenomaan, pomo se on pomollakin. Älytöntä meininkiä! Ei kai se rehtori yksin mistään päätä ja VARSINKAAN ei saa antaa harhaanjohtavaa infoa!!

  Pikkupaikkakunnat, jep. Fantsua loppuelämää milloin mistäkin vääntäessä… Huoh.

 • 3xikuisuus

  Mutkun siis rehtori oli ihan siinä käsityksessä että tottakai saa, kun ennenkin tältä perältä on lapset saaneet. Koulutoimenjohtajalle valitin seuraavaksi, ja hän tiesi sanoa että asiasta on pidetty kokous, mutta ei muista milloin ja miten siitä on tiedotettu, mutta että tämän perän koulukyytikäytännöt on nyt lopullisesti muutettu niin, ettei mitään valitusmahdollisuutta ole, sillä lain kirjain täyttyy.

  Ihan totta, ei aavistustakaan mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Ehkä yritän saada koulupsykologin kiinni ja vaatia todistusta siitä, että ekaluokkalainen on liian pieni taivaltamaan tuota pimeää mutkatietä yksinään, ilman valvontaa sen 4 km ja reilun tunnin päivittäin. Ärh.

 • Bloginpitäjän äiti

  Kyllä koulutoimenjohtajan pitää antaa sinulle kirjallisena ptk-ote siitä kuljetuspäätöksestä. Siitä näkee, mitä vaatii muutettavaksi ja voi lisätä omat perustelunsa.

 • Piikkisika

  Vittu sentään. Sanot notta kuljetat ne lapsoset Espooseen kouluun kuten ennenkin jollei koulukyytejä kuulu, siinä sitten ihmettelevät parin vuoden päästä kun viimeinenkin opinahjo lakkautetaan kävijäpulan vuoksi.

  Anteeksi moukkamainen kielenkäyttö. Mua rrrrasittaa tuollainen.ö

 • Celia

  Tämän uutisen

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011083014285084_uu.shtml

  luettuani ja huomattuani jutun perässä kysymykseen ”Oletko törmännyt ongelmiin koulukyytien kanssa?” pullahdit välittömästi mieleeni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: