Inertian ja painovoiman tasapainossa on kaiken avain

Tänään työterveyshoitaja epäili, että olisi tiedossa veistä ranteeseen. Ei toki synkän elämäntilanteen takia, mutta rannetta vaivaa pitkään kestänyt hyytelörakkula, joka on suoraan sanottuna ärsyttävä. Vaiva on hiipinyt niin pikkuhiljaa, että nyt tuntuu ihan normaalilta ettei voi nojata käteen, ottaa siltä puolelta tukea, kutoa muutamaa sataa silmukkaa enempää sormien puutumatta  tai leipoa ilman että koko käsi puutuu olkapäähän asti. Innolla odotan mitä lääkäri asiasta sanoo.

Ja sitten vuoro nuoremmalle polvelle.

PASKA

SYDÄN

SAATANA SOIKOON

KUU

KAKKAPASKA

MURU

Pari päivää sitten tullessa Tiede-lehdessä oli juttua siitä, että ne lapset, jotka saivat harjoitella kirjoittamista tietokoneella, oppivat helpommin lukemaan kuin käsin kirjoittaneet. Kuten ylhäältä näkyy, kotonani on lukemaan opetteleva, joka osaa jo mallikkaasti kuunnella sanoja ja järjestää äänteet täsmälleen oikein. Rumat sanat kiehovat, mutta kiitokseksi ruman sanan sallimisesta lapsi lupautui kirjoittamaan jokaisen ruman sanan jälkeen söpön sanan. Neuvottelutaito ❤ Itseasiassa pikkuartikkelissa siteerattu Arne Trageton on sitä mieltä, että aapinen ja käsin pakertaminen hidastavat lukemaan oppimista. Voisin vaikka lyödä vetoa, että vuosien ajan kynäotteesta parjattu kuusivuotiaani allekirjoittaa väitteen.

Toinen meillä suuresti ilahduttanut uutinen juttu kissan latkimisesta, jonka kuvitetuksessa käytetty kissa on ilmetty Saima.

Advertisement

6 responses to “Inertian ja painovoiman tasapainossa on kaiken avain

 • Susanna

  Mun pojan koulussa on Trageton-menetelmää käytetty eskarista asti, ei tietenkään ainoana menetelmänä kun ei opetussuunnitelmaa sivuuttaa voi 🙂 Se on oikeasti tosi hyvä juttu, ja helpottaa paljon. Ei tarvitse keskittyä kirjaimien vääntämiseen vaan ainoastaan siihen miten se sana meneekään.

  Aloittivat kirjoitustaidottomien kanssa niin, että sai ite kirjoitella siansaksaa aanelosen verran, tulostettiin ja rengastettiin sitten kaikki oman nimen kirjaimet. Sitten pikkuhiljaa alettiin kirjoittamaan sanoja mitä pareittain keksittiin. Tulostettiin ja liimailtiin vihkoon 🙂 Nyt tokalla kirjoittavat pieniä tarinoita koneella, sellaisia muutaman lauseen mittaisia. Ja mun pojalla kun on kovasti ongelmia lauseiden muodostuksessa ja ylipäänsä keksimisessä, katoaa ongelmat aika hyvin koneen ääressä – kai se kirjoittaminen sitten lisää niin paljon haastetta että koko homma ei kiinnosta.

  Hassu juttu koneisiin liittyen tuli mieleen tästä. Pojalla on arkielämässä hahmotusongelmia ym, mutta pelatessa suoriutuu kolmiulotteisessa maailmassa tosta vaan. Terapeutti sanoi että pitäisi saadakin pelata, jotta saa positiivisia kokemuksia niissä asioissa mitkä irl on vaikeita. Onneksi poika ei kuullut tätä, kiristäisi varmasti lisää peliaikaa 😀

 • termostaattori

  Mielenkiintoista.
  Katson artikkelisi ja nokitan takaisin: http://www.newsweek.com/2007/11/03/the-writing-on-the-wall.html#

  ”A new study to be released this month by Vanderbilt University professor Steve Graham finds that a majority of primary-school teachers believe that students with fluent handwriting produced written assignments that were superior in quantity and quality and resulted in higher grades—aside from being easier to read.”

  Eli molempi parempi 😉

  • 3xikuisuus

   Jäin siihen käsitykseen, että ihan lukutaitoa hankittaessa eli 4-6 -vuotiaana, olisi tietokoneella näpyttelystä enemmän hyötyä verrattuna käsin kirjainten piirtämiseen. Trageton ei siis ole sitä mieltä, että käsin kirjoittaminen tulisi kokonaan lopettaa, ja tämän toin kömpelösti ilmi. No, en ollenkaan.

 • Hiipinä

  Mun esikoisen ranteesta on leikattu ganglio, mutta se tuli takaisin parissa vuodessa. Leikkaus on sinänsä rutiinijuttu.

 • Hiipinä

  No joo, esikoisen ei luonnollisestikaan tarvinnut huolehtia yhtään mistään.

  Ei punkteerattu, kun omalääkäri sanoi, että ei se kuitenkaan tyhjene kunnolla niin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: