Asiat halki

Jos nyt jollekulle on jäänyt epäselväksi, vietetään tänään isänpäivää. Minulle sopisi hyvin jos tämä sekä sisarjuhlansa äitienpäivä lopetettaisiin turhana hapatuksena. Pakkopullamuistamiset nyt ylipäänsäkin tuppaavat harmittamaan, mutta kun vielä ottaa huomioon perhesuhteiden käymistilan, on soppa kypsä.

Esikoisen ei enää tarvitse mennä X-miehen luokse ollenkaan. X-mies laittoi tulikivenkatkuista, tosin osin asiallisuuteen pyrkivää sähköpostia teinin murjotuskohtauksista, joita ei aio enää suvaita. Esikoinen on kuulema tervetullut sitten kun ei enää tiuski eikä mökötä, ja sitten kun hän haluaa vapaaehtoisesti muistaa X-miestä hänen syntymäpäivänään ja isänpäivänä. Te, jotka olette kasvattaneet teinitytärtä, tiedätte mikä ylläolevassa on niin traagisella tavalla huvittavaa. Semminkin kun X-mies ei ole muistanut esikoista hänen syntymäpäivinään.

Että sinne meni se isäsuhde. Nostan käteni pystyyn. En voi asialle mitään. Minä kuitenkin yritin. Yritin vakuuttaa sekä X-miehelle että lapselle että vaikkei heillä biologista sidettä olekaan, on X-mies toimittanut isän virkaa niin pitkään ja niin hyvin, että sen katkaiseminen olisi yksinkertaisesti typerää. Yritin vedota X-miehen isosiskon antamaan esimerkkiin. Hän on kasvattanut lapsensa pitämään X-miehen isää isoisänään, vaikkei hän heille biologinen isoisä olekaan. Kymmenen vuoden päässä häämöttävät lapsenlapset eivät kuitenkaan saa X-miestä heltymään. Hän haluaa asettaa koko egonsa murrosikäisen uhmaa vastaan ja testata omaa kelpaavuuttaan tajuamatta, miten helppo voimakastahtoisen, itseään myöskin kaltoin kohdelluksi tuntevan lapsen on  heivata hänet ulos elämästään. Ja kuten sanottua, on X-miehen vaatimustaso mennyt niin pitkälle, etten kannusta lasta enää mihinkään suuntaan. Läpi kuultaa niin selkeästi viesti siitä, että ellei esikoinen käyttäydy kuten X-mies toivoo ja ala olemaan sellainen kuin X-mies haluaa, ei hän ole X-miehen rakkauden arvoinen.

Matkalla harrastuksesta kotiin hän kävi hakemassa pienen suklaarasian omilla rahoillaan, ja antoi sen tänään Y-miehelle. Y-mies ei ole ikinä vaatinut kohtelemaan itseään isänä tai edes isäpuolena, hän ei ole puuttunut lasten kasvatukseen millään tavalla. Teemme silloin tällöin kaikkea pientä kivaa yhdessä, ja hänelle on tärkeää että kaikki viihtyvät. Ehkäpä hän on myös kokeneempi teinien kanssa, onhan hänellä niitä omastakin takaa. Tai ehkä hän vain yksinkertaisesti arvostaa lasta itsenään.

Onneksi esikoisella on edes hänet tämmöisenä päivänä.

Advertisement

5 responses to “Asiat halki

 • kolmenmami

  tää olis pökertyny sanattomaks!!!

 • Celia

  Huh, x:hän tässä käyttäytyy teinimäisemmin kuin teini-ikäinen tyttäresi. 😛 On silkkaa teinimäisyyttä asettaa ehtoja lapseen kohdistuvalle rakkaudelle.

  • 3xikuisuus

   Psykologiassa muistaakseni puhutaan nk. häpeädefenssistä. Olemalla röyhkeä, kovaäninen ja kohtuuton häpeä kasvaa ja on samalla helpompi kantaa. Ympäristön antama kielteinen palaute vapauttaa, kun ei enää tarvitse edes yrittää olla hyvä ja asiallinen. Tepsii näköjään lapsiin ja exiin.

 • Sari

  Voit olla ylpeä hienosta teini-ikäisestä, joka osaa itse oma-aloitteisesti arvostaa ihmistä joka arvostaa häntä ihmisenä. Ihminen se lapsikin on ja valitettavasti niin moni aikuinen sen unohtaa.

 • Susanna

  Voi ei ja itku :((( Mun x-isä teki mulle juurikin samalla tavalla. Hän tuli elämääni kun olin alle 2, ja lähti kun olin 12, vuosi eron jälkeen. Ilmoitti vain ettei enää tahdo nähdä minua. Ja, no, ikävä sanoa, mutta edelleen tämä on mulle niin kovin raskas taakka. Ja edelleen joka isäinpäivä itken, että miten kukaan voi tehdä lapselleen niin. Sinä nyt kenties olet fiksumpi kuin mun mutsi aikoinaan, mutta sanon silti että muista käsitellä tätä asiaa tyttäresi kanssa, ja usein. Se painaa ja vaivaa eikä se tuska koskaan mene ohi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: